Het Glazenwassersregister roept gemeentes op om de handen ineen te slaan

15-01-2015

Het televisieprogramma Rambam heeft gisteren een uitzending gewijd aan de concurrentiestrijd tussen glazenwassers. Verkleed als glazenwassers en met een verborgen camera hebben zij laten zien hoe er niet te spreken is van een ‘vrije markt’ in een bepaalde wijk in Amersfoort. Ook komt het naar voren in verschillende gesprekken met andere glazenwassers en consumenten dat malafide praktijken geen uitzondering zijn.

Het is niet bij één aflevering gebleven en volgende week zal een vervolgaflevering worden uitgezonden waarin een andere wijk van een andere stad wordt belicht. De misstanden in de particuliere glazenwasbranche is al langer bekend bij het Glazenwassersregister en speelt in meerdere steden. Met het oprichten van het Glazenwassersregister heeft de branche geprobeerd een regulering aan te brengen in de particuliere markt. Echter kan de branche dat niet alleen. Er is een bredere organisatie nodig en inzet van zowel de gemeentes als consumenten is cruciaal. Succesvol aanpakken van malafide “ondernemers” die niet kinderachtige bedragen opstrijken door een combinaties van intimidatie, verstoren openbare orde, illegale tewerkstelling, belastingontduiking vraagt om een landelijk beleid met gemeentelijk aanpakken. Het Glazenwassersregister heeft in het verleden met meerdere gemeentes geprobeerd hierover in gesprek te gaan, maar slechts één gemeente (Purmerend) had daar gehoor aan gegeven.

Het Glazenwassersregister nodigt bij deze gemeentes uit om in gesprek te gaan – zonder camera’s – en oplossingsrichtingen te bekijken. Succesvol aanpakken van deze malafide praktijken dient integraal te gebeuren. Laten we de handen ineen slaan en dit samen oppakken!

Contact met het Glazenwassersregister kan via de website of via het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN).