Veelgestelde vragen

Hieronder kun je Veelgestelde vragen per categorie bekijken. Klik op een vraag om het antwoord te bekijken. Staat jouw vraag er niet bij of heb je nog geen antwoord op je vraag, neem dan contact op met het Glazenwassersregister via de contactpagina.

Algemeen 

 • Waarom staat mijn glazenwasser niet in het register?

  In het meest gunstige geval is jouw glazenwasser ok, maar weet hij nog niet van het bestaan van dit register. Het zou mooi zijn als je hem over dit register tipt. Het kan ook zijn dat jouw glazenwasser vanuit zijn vrije keuze niet in het register wil. In het ergste geval ontbreekt de glazenwasser omdat hij de wet ontduikt en collega- glazenwassers met intimidatie of geweld uit jouw straat weert. Het is natuurlijk aan jou wie de ramen komt wassen. 

 • Hoe vind ik een (andere) glazenwasser?

  Het vinden van een glazenwasser is niet het punt. Maar waarschijnlijk zoek jij niet zomaar een glazenwasser maar een betrouwbare glazenwasser. De beste optie is om te kiezen voor een Registerglazenwasser. Met de zoekfunctie kun je een vakman of vakvrouw zoeken die in jouw wijk actief is. Een glazenwasser die jouw keuzevrijheid respecteert en betrouwbaar is; dat is wel zo prettig. Niet direct resultaat met zoeken? Neem dan contact op met het Glazenwassersregister.

 • Waarom gebruiken consumenten het Glazenwassersregister?

  Als consument wil je gewoon goed onderhoud van ramen en kozijnen. Je wilt een betrouwbare glazenwasser die je dit werk toevertrouwt in en rondom je huis. Het Glazenwassersregister kan je hierbij van dienst zijn. Registerglazenwassers houden zich namelijk aan de registereisen. 

Betalen en betaalmiddelen

 • Ik betaal mijn glazenwasser altijd contant, mag dat?

  Contant betalen mag, vraag wel om het betalingsbewijs. De Registerglazenwasser zal je altijd aanbieden om giraal te betalen of via een beveiligd mobiel pinapparaat af te rekenen. Dat is veilig en makkelijk. Voor de Registerglazenwasser geldt dat hij/zij met een giraal systeem een transparante boekhouding kan voeren en zijn eigen veiligheid bewaakt. Immers, hij/zij hoeft dan niet met al het contante geld over straat. Contante betalingen zonder betalingsbewijs worden veelal gebruikt in het zwartgeldcircuit waarbij belastingontduiking een rol speelt. Het is natuurlijk aan jou welke glazenwasser de ramen komt wassen.

 • Wat zijn signalen van malafide praktijken?

  In het algemeen zijn er bepaalde signalen die duiden op malafide praktijken. De meest herkenbare is wanneer glazenwassers niet in jouw straat of wijk komen wassen omdat deze van een andere glazenwasser is. In dit geval kan er sprake zijn van marktverdeling, wijken kopen/pachten, inhuur van illegale werknemers of intimidatie. Malafide glazenwassers weigeren girale betalingen en geven geen bonnetje of factuur met bedrijfsnaam en contactgegevens. Kijk voor meer informatie op de pagina hulp bij problemen.

 • Waarom is het nuttig om een betalingsbewijs te hebben?

  Het is prettig om inzicht te hebben in de geleverde diensten en prijsopbouw. Het afgeven van een factuur of betalingsbewijs hoort bij professioneel ondernemerschap. Een Registerglazenwasser geeft bij alle transacties een bewijs van betaling af en is altijd in staat een toelichting te geven op de geleverde diensten. Bovendien kun je altijd bewijzen dat je betaald hebt. 

Dienstverlening en overeenkomsten

Problemen in de wijk

 • Ik kan geen glazenwasser vinden voor mijn woning, hoe moet ik verder?

  Als je geen glazenwasser kunt vinden die bij jou in de straat wil komen is er wellicht meer aan de hand. Het kan zijn dat jouw straat met geweld en intimidatie geclaimd wordt. Het begin van verandering start bij het melden van jouw ervaring. Hoe dit je dit het beste kunt doen staat omschreven bij hulp bij problemen

 • Een glazenwasser heeft ongevraagd mijn ramen gewassen, wat moet ik doen?

  Het is een meevaller en jij bent tot niets verplicht. Niet betalen dus. Het kan ook wijzen op een onacceptabele manier van klantenwerving. Noteer de gegevens van het bedrijf en kaart het probleem gelijk aan. Mocht het bedrijf onterecht vinden dat je een overeenkomst bent aangegaan, aarzel niet en schakel direct jouw wijkagent in. 

 • Wat kan ik doen bij ernstige problemen in de wijk?

  Als er bij jou in de straat of wijk sprake is van intimidatie, wijkverdeling, bedreiging of geweld, dan is er sprake van strafbare feiten. Hoe je hier het beste mee om kunt gaan staat omschreven bij hulp bij problemen

 • Ik heb een nieuwbouwhuis en een glazenwasser claimt dat de wijk van hem is, wat kan ik doen?

  Een hardnekkig probleem in Nederland is het claimen van straten en/of wijken die nieuw gebouwd zijn. Informeer vooraf goed met wie je te maken hebt. Is het een geregistreerd bedrijf (KVK) of iemand die met een ladder op zijn fiets langs de deuren gaat. Wij adviseren om niet gelijk "ja" te zeggen. Vraag altijd om eerst bedrijfsgegevens en achtergrondinformatie, een betrouwbare glazenwasser levert dit met plezier aan. Registerglazenwassers zijn vakmensen die zich aan de registereisen houden, zo ben je altijd verzekerd van een goede dienstverlening en betrouwbare personen rond jouw huis.